Kuru Meyvelerin Faydaları
Kuru meyveler, sinir sistemini korur, enerji verir, kan yapımında mucizeler ortaya koyar ve sayılamayacak kadar bir sürü faydası vardır. İşte bunlardan kuru kayısı, kuru erik, kuru elma, pestil, dut, hurma ve incirin faydaları.
Kuru kayısı
Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir ve sindirim sorunlarına iyi gelir.
Kuru kayısı İçerdiği
A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler
Stresi, kansızlığı önler.
Büyümeye yardimcıdır.
Görme fonksiyonlarini güçlendirir.
Şeker hastalığının gelişimini engeller
Bağışıklık sistemini korur
Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlar
Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden korunmada faydalı oldukları saptanmıştır.
Kuru erik
Bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir.
Kuru erik: İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle, tansiyon, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastaları ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
Kuru elma
Besin değeri dışında nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Kuru elma: Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Elma: Lifli olduğu için bağırsakları temizler. Elma: Kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon, portakal, tarçın koyarak çay olarak tüketebilirsiniz.
Pestil
Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşan, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir. Pestil Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir.Pestilin 100 gramında 293 kcal bulunur. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir. Ayrıca iyi bir enerji kaynağıdır.www.zayiflamasepeti.org
Dut
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.
Beyaz dut
Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir.
Karadut
Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Hurma
İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biridir. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve özellikle hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
Hurma Bilim adamları, hurmanın düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydetti.
İncir
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.100 gr. kuru incir yenilirse vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17′si, demir ve magnezyumun yüzde 30′u, fosforun yüzde 20′si, B1 vitamininin yüzde 5′i ve B2 vitamininin yüzde 4′ü karşılanmış olur. İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.zayiflamasepeti.org Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır.Yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır: incirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.
Yorum bırakın